Krótka podróż po przyprawach

Przyprawy czynią potrawę. Kilka szczypt najwyższej jakości dodatków potrafi zmienić danie w popis kulinarny. Doprawiamy jedzenie już od tysięcy lat, a każda kultura ma swoje charakterystyczne dodatki. Jedno się nie zmieniło — pyszne i zdrowe jest to, co naturalne.
Na Smacznie tak! znajdziesz szeroki wybór ziół, soli i przypraw z całego świata. Zarówno tych popularnych, jak i rzadziej spotykanych. Zawsze pełnych smaku i aromatu. Bez żadnych niepożądanych dodatków. Zasmakuj tej jakości.
Przyprawy - czy to tylko dodatek?
Jak często korzystasz przy gotowaniu z przypraw? A czy wiesz, jakie prozdrowotne właściwości kryją w sobie najpopularniejsze z nich?
Przypraw w kuchni używa niemal każdy. Jedni preferują dania mocniej doprawione, inni lubują się w subtelnych smakach, faktem jest jednak to, że przyprawy zwykle wykorzystywane są jedynie jako dodatek do potrawy. I o ile faktycznie mają wpływ na końcowe odczucia w czasie jedzenia, to rzadko rozpatrywane są w kategoriach zdrowotnych. A to niemały błąd.
Okazuje się bowiem, że niektóre przyprawy mogą poszczyścić się znakomitymi właściwościami. I tak np. kurkuma działa przeciwzapalnie, bazylia przyspiesza trawienie, a curry może wspomagać odchudzanie. Warto przy tym zwrócić uwagę na jakość stosowanych przypraw. Odpowiednio przygotowane są bogatsze w wartości odżywcze, a do tego mogą poszczycić się świetnym aromatem oraz bardziej wyrazistym smakiem. Znakomitym przykładem takich produktów są przyprawy greckie firmy GReco.

Bazylia
Przyprawa ta wyróżnia się bardzo charakterystycznym zapachem i smakiem, dzięki czemu jest coraz częstszym składnikiem sałatek oraz różnorodnych dań śródziemnomorskich. Znakomicie komponuje się z pomidorami, ale też z jogurtem greckim czy serkiem mascarpone. Bazylia znana jest z korzystnego wpływu na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wspomagania oczyszczania nerek. Ponadto usprawnia pracę układu trawiennego i oddechowego, a także mięśnia sercowego. Warto zwrócić uwagę na jej działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne oraz łagodzące stres. O bazylii powinny pamiętać szczególnie osoby, które chcą pozbyć się nadmiernych kilogramów m.in. poprzez pobudzenie wydzielania soku żołądkowego oraz przyspieszenie przyswajania pokarmu. Ciekawostką jest fakt, że przyprawa ta, w połączeniu z miodem, może być skutecznym lekarstwem na kaszel, bywa również wykorzystywana przy przeziębieniu.
Oregano
Choć przyprawa kojarzy się głównie z makaronami i pizzą, stosowana była już w czasach starożytnej Grecji. Firma Greco specjalizuje się właśnie w greckich dodatkach, dbając szczególnie o ich jakość, dzięki czemu potrawy zyskują istotne wartości odżywcze oraz niezapomniany aromat. Oregano usprawnia produkcję soków trawiennych, jednocześnie ograniczając wzdęcia oraz występowanie bólów żołądka, pomaga także przy zwalczaniu niestawności i zgagi. Oprócz tego ziele bywa stosowane przy leczeniu niedoczynności wątroby oraz wrzodów żołądka. Leczniczy wpływ oregano można zauważyć na skórze poprzez przyspieszenie gojenia się ran. Przyprawa odznacza się wysoką zawartością witamin A, C, E i K, a także potasu, błonnika oraz cynku.
Papryka ostra
Wśród prozdrowotnych przypraw bardzo istotne miejsce zajmuje ostra papryka. Wyróżnia się nie tylko niezwykle charakterystycznym smakiem, lecz również dużą zawartością w swoim składzie kapsaicyny. Dzięki temu wykazuje działanie moczopędne, a także pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Papryka ostra jest znana z właściwości przeciwbólowych, oczyszczających drogi oddechowe oraz łagodzących stany przeziębieniowe, przyprawa ta może również obniżać ciśnienie krwi, a do tego przyspiesza metabolizm, co jest przydatne np. przy diecie odchudzającej.
Kurkuma
Działanie przyprawy opiera się przede wszystkim na właściwościach przeciwzapalnych, spożywanie kurkumy zalecane jest m.in. przy przeziębieniach i infekcjach bakteryjnych. Przyprawę już tysiące lat temu wykorzystywano do dezynfekcji ran oraz uśmierzania bólu. Opracowano także badania, które potwierdzają, że spożywanie kurkumy ma wpływ na łagodzenie schorzeń skóry i niwelowanie objawów chorób reumatycznych. Przyprawa ta ponadto oczyszcza wątrobę z toksyn i ma właściwości antynowotworowe.
Curry
Często uważane za pojedynczą przyprawę, w rzeczywistości jest mieszanką wielu z nich. Curry zalecane jest szczególnie osobom chcącym poprawić sylwetkę poprzez zgubienie kilku kilogramów - HCA (kwas hydroksycytrynowy) świetnie sprawdza się w walce z tkanką tłuszczową, a do tego przyspiesza przemianę materii i zmniejsza uczucie głodu.
Imbir
Imbir jest doskonale znany ze swoich właściwości rozgrzewających, często można spotkać nalewki, napary bądź herbaty na jego bazie. Oprócz tego wspomaga usuwanie zbędnych metabolitów oraz wspomaga i przyspiesza trawienie. Na poprawę przemiany materii wpływ ma przede wszystkim składnik o nazwie gingerol, który przyspiesza spalanie tłuszczu. Co ciekawe, działanie gingerolu jest najwydajniejsze w obecności pozostałych składników zawartych w imbirze, dlatego też naturalna przyprawa jest skuteczniejsza niż tabletki z tą substancją.
Czosnek
Kojarzony jest przede wszystkim ze swoich właściwości związanych z układem immunologicznym, przez co bywa określany "naturalnym antybiotykiem". Dzięki zawartości olejków eterycznych i lotnych związków siarki świetnie sprawdza się przy przeziębieniach, grypie i infekcjach wirusowych. Ponadto ma właściwości przeciwzakrzepowe, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu, a do tego wspomaga pracę układu trawiennego.
Cynamon
Choć uważany jest za najstarszą przyprawę świata, pełnia jego właściwości wciąż nie została poznana. Z pewnością cynamon do swojego jadłospisu powinny włączyć osoby odchudzające się. Nie dość, że zapobiega on magazynowaniu cukrów przez wątrobę (czyli de facto tłuszczu), to jeszcze zmniejsza stężenie cholesterolu i trójglicerydów. Duży wpływ na pozbycie się nadprogramowych kilogramów może mieć spożywanie już połowy łyżeczki cynamonu każdego dnia. A do tego cynamon wspomaga oczyszczanie organizmu.
Przyprawy greckie dla zdrowia i dobrego samopoczucia
Działanie przypraw firmy GReco docenią osoby o wysokich wymaganiach jakościowych oraz smakowych. Pamiętaj, że odpowiednie skomponowanie dodatków do każdego dania nie tylko wpłynie korzystnie na jego smak i aromat, ale także wzbogaci jego właściwości zdrowotne. Właściwy dobór przypraw przyspieszy Twoją przemianę materii, wspomoże odchudzanie albo wzmocni odporność - wybór należy do ciebie!
Autor: Ewelina Ochocka, właściciel Smacznie tak!