KASZA ZAPRASZA (DO ZDROWEGO ŻYCIA)

Jęczmienne, gryczane, jaglane... Wszystkie doskonałe! W dziesiątkach odmian, z różnych nasion i produkowane rozmaitymi metodami, potrafią zaspokoić najbardziej wymagające gusta.
Kasza dokonuje niemożliwego - daje dużo kalorii, ale nie tuczy. To możliwe dzięki wyjątkowej ilości skrobi, doskonałego źródła energii dla organizmu. To opatrzony, czasem traktowany z lekceważeniem, ale ciągle niedoceniany skarb. Zobacz, jakie możesz u nas znaleźć.
Kasza: dla grzecznych dzieci i mądrych dorosłych
Kaszę można nazwać królową posiłków z nasion. Ma więcej składników odżywczych niż ziemniaki, makaron czy nawet ryż. 100 gramów kaszy daje nam niemal 100% potrzebnych węglowodanów. Często kojarzy się posiłkami z dzieciństwa, ale warto zastanowić się, dlaczego na całym świecie dzieciom tak często podaje się właśnie ten produkt. Dlatego, że kasza jest po prostu aż tak dobra dla rozwoju organizmu.
W każdej z licznych odmian kasza skrywa coś wspaniałego, na przykład:
Kasza gryczana
Kasza gryczana - lubiana zwłaszcza w wersji prażonej (ciemniejszej), zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, dużo przeciwutleniaczy, błonnika i ma niski indeks glikemiczny. Dostępna również w wersji bezglutenowej (np. kasze Denver).
Kasza jęczmienna
Zawiera rozpuszczalny błonnik (β-glukan) i pomaga regulować poziom cholesterolu w organizmie. Inne jej składniki pomagają walczyć z alergiami, wirusami, bakteriami czy zapaleniami.
Kasza jaglana
Mistrzyni żelaza. Żadna inna kasza nie zawiera go tak wiele. Żelazo pomaga się nam koncentrować i jest ważne dla włosów i paznokci. Inną mocną stroną tej kaszy jest wysoka zawartość krzemu.
Kasza manna
Jest jednym z najbardziej lekkostrawnych potraw i pierwszym glutenowym produktem zalecanym małym dzieciom. To doskonała podstawa diety dla osób z chorobami układu pokarmowego.
Tę listę zalet można by ciągnąć jeszcze długo, ale przecież trzeba kiedyś jeść. Kasza zaprasza!