ZDROWIE NA SŁODKO: JAK SŁODZIĆ, GDY CUKIER NIE KRZEPI?

Samo słowo 'słodycze' brzmi już jak coś niezdrowego. Przez lata niszczyliśmy sobie 'słodkim' zęby, wagę i kondycję. Koniec z tym - przysmaki nowej generacji, które znajdziesz w Smacznie tak!, potrafią Cię rozpieścić, nie psując.
Co jest tajemnicą ich skuteczności? Na przykład surowe kakao, zupełnie inne niż produkt nazywany 'kakao', który znajdziesz w supermarketach. Nic na świecie nie ma tylu antyoksydantów i magnezu.
Surowe kakao - mało prażenia, dużo sensu
Zalety surowego kakao wynikają z jego obróbki. Zamiast palenia i prażenia ziarna kakaowca są fermentowane i suszone. W ten sposób zachowujemy jego fantastyczne właściwości antyoksydacyjne. Surowe kakao potrafi osłodzić, a przy okazji wydłużyć życie (dzięki spowolnieniu procesu starzenia się komórek). Należy zapamiętać, że palenie (kakao) szkodzi :)
Innym wartym uwagi składnikiem naturalnych słodyczy jest cukier kokosowy. Wytwarzany z wydzieliny palm, ma niski indeks glikemiczny, dużo witaminy C i kilku odmian B oraz minerały: żelazo, potas czy cynk.
Tak się słodzi dużo zdrowiej. Smacznego!