Drób

Kurczak Zagrodowy to więcej niż nazwa odmiany. To marka wyjątkowej, naturalnej hodowli kurczaków prowadzonej przez firmę Drosed. Połączenie przyrody Podlasia i tradycyjnych warunków opieki daje wspaniałe (i bardzo apetyczne) efekty.
Nie każdy kurczak może być Zagrodowy. To nazwa, która określa specjalnie wyselekcjonowaną odmianę kury wiejskiej i wybrane gospodarstwa, które otrzymały pozwolenie na jego hodowlę. Prawdziwy Kurczak Zagrodowy jest wolnorosnący, zdrowy i... pyszny!
Zagrodowy znaczy szczęśliwy i zdrowy. Dlaczego?
Na przykład, jeśli kurczak chorował, nawet lekko lub bardzo krótko, nie jest już sprzedawany jako Zagrodowy. W tej ofercie znajdziesz tylko to, co najlepsze. Tajemnicą doskonałości jest połączenie dawnych tradycji hodowli, wymogów HACCP oraz stałej opieką weterynarzy i zootechników. Tu tradycja to nie skansen, tylko mnóstwo pracy włożonej w opiekę nad zwierzętami. Ich obecny dobrostan to nasze przyszłe zdrowie.
To warto pamiętać o Zagrodowym:
- Mieszka w miejscach, w których chciałby żyć każdy miłośnik przyrody. Podlasie to Puszcza Białowieska, Biebrza, zakola Bugu, łąki i lasy bez końca. To miejsca ciągle niewiele zmienione przez człowieka i region bez ciężkiego przemysłu. Idealne miejsce dla wszystkiego, co zdrowe.
-
Rośnie wolno, i bardzo dobrze. Kurczak Zagrodowy osiąga właściwą wagę aż 56 dni. To o połowę dłużej niż te z hodowli przemysłowych. Niska cena w marketach bierze się między innymi z tego 'poganiania' wzrostu. To trudna prawda o współczesnym przemyśle spożywczym. Przemysł stawia na ilość, bo taka jest jego natura. Nasza natura jest inna. Nie musimy ani nie chcemy żywić się przemysłowo. Zagrodowy to przykład pójścia pod prąd. Powrotu do źródeł, a jednocześnie postawienia na jakość.
-
Kurczaki zagrodowe odżywiają się tym samym, co znajdywały w swoim środowisku od tysiącleci: ziarnami zbóż i oleistymi, nasionami roślin. To np. pszenica, otręby, rzepak, groch. Żadnej chemii, żadnego GMO, żadnego udawania czy poganiania natury. 100% roślin dla 100% naturalnego kurczaka.
Zagrodowy to przykład wspaniałej inicjatywy. Hodowli, która na skalę wielu hodowli stosuje i promuje rozwiązania małego, tradycyjnego gospodarstwa. To pyszne spotkanie starych i nowych czasów.