DOBRE DLA ŻOŁĄDKA, JESZCZE LEPSZE DLA SMAKU
Ocet nie ma w naszym kraju dobrej prasy. To efekt tego, że przez dziesięciolecia w polskich sklepach można było kupić wyłącznie najtańszy ocet spirytusowy, który rzeczywiście nie zawiera żadnych cennych składników odżywczych.
Warto więc poszerzyć horyzonty i zwrócić uwagę na inne octy, które oferujemy w sklepie Smacznie tak! Są pyszne, bardzo zdrowe i urozmaicają smak potraw. Nic dziwnego, że stosuje się je w najlepszych restauracjach od Tokio po Paryż.
Ocet spirytusowy, powszechnie stosowany w polskiej kuchni, nie ma nam wiele do zaoferowania. Jest praktycznie bezwartościowy, a jego popularność wynika z tego, że jest… tani. Można go kupić za grosze w każdym sklepie spożywczym i tak też było w okresie największego kryzysu gospodarczego w latach 80.
Sentymenty należy jednak odłożyć na bok. Istnieją znacznie lepsze alternatywy dla octu spirytusowego, a te najciekawsze znajdziesz w sklepie Smacznie tak! Octu używa się we wszystkich kuchniach świata. Jest szczególnie popularny w Azji i we Francji.
Najlepsi szefowie kuchni przy wyborze octu do swoich restauracji kierują się wyłącznie kryterium jakości. To tak samo, jak zespół Smacznie tak! W naszym sklepie oferujemy tylko te octy, które gwarantują najlepsze cechy smakowe i prozdrowotne.
Ocet balsamiczny pozyskuje się z zagęszczonego moszczu winogronowego, poddanego długiej fermentacji w drewnianych beczkach. Aby móc zagwarantować jego doskonały smak, producenci nie pozwalają sobie na przyspieszenie tego procesu, a także sięgają po surowiec najwyższej jakości. Niestety, na rynku można łatwo trafić na podróbki, które są octem balsamicznym tylko z nazwy. Kupując w Smacznie tak! nie ponosisz takiego ryzyka.
Niezastąpiony w kuchni azjatyckiej, najchętniej wykorzystywany przez mistrzów sushi, ale spotykany także w restauracjach indonezyjskich, tajskich czy chińskich. Ocet ryżowy doskonale komponuje się z – nomen omen – ryżem, poprawiając jego lepkość i walory smakowe. Jest również świetnym dodatkiem do zup i dań mięsnych.
Nie wszyscy wiedzą, że ocet jabłkowy jest jednym z najstarszych lekarstw świata. Stosowano go już w epoce starożytności, a picie tego napoju zalecał sam Hipokrates. Ocet jabłkowy ma bardzo szerokie właściwości zdrowotne, przede wszystkim wykazuje działanie antybakteryjne, poprawia krążenie krwi i reguluje poziom glukozy. Znakomicie pasuje do lekkich dań, np. sałatek.
Czy można sobie bez niego wyobrazić kuchnię francuską, uchodzącą za najlepszą na świecie? Ocet winny, pozyskiwany oczywiście z winogron, stanowi fantastyczne połączenie smaku z pozytywnym wpływem na ludzki organizm. To bogate źródło potasu, ale przede wszystkim stymulant trawienia i naturalna „miotełka” usuwająca toksyny z układu pokarmowego. Ocet winny idealnie nadaje się do marynat mięsnych, ale może być także bazą dla sosów.
W sklepie Smacznie tak! znajdziesz wyłącznie octy najlepszych producentów, pozyskiwane z ekologicznych surowców, w 100% wolne od dodatków chemicznych. Skusisz się?